X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar Euro
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar Euro
USD

Gerçek Dünya İle Hayal Ettiğiniz Dünyayı Birleştirin: Sanal Gerçeklik (VR) Nedir?

AnasayfaYazılarTeknolojiGerçek Dünya İle Hayal Ettiğiniz Dü...

Sanal gerçeklik yani virtual reality (VR) ile, bir uzay gemisinde evreni gezebilir, satın almadan önce potansiyel bir evi görüntüleyebilir, tıbbi bir operasyon gerçekleştirebilir, bir satış konuşması yapabilir, 3D sanat oluşturabilir ve tüm bunların hepsini evinizin rahatlığında yapabilirsiniz.

VR, hareket sensörleri ve bir kulaklık kullanarak farklı ortamları simüle eder ve eğitimden perakendeye kadar çok çeşitli sektörlerde kullanılabilir.

VR’nin popülerliği, 2010 yılında Palmer Luckey’nin Oculus Rift‘in ilk prototipini yaratmasıyla başladı. 2012’de bir Kickstarter kitle fonlaması kampanyası ile 2.4 milyon dolar topladı. İki yıl sonra, Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, şirketi 2 milyar dolara satın aldı. O zamandan beri HTC Vive, Sony PlayStation VR, Samsung Gear VR ve Google Daydream gibi akıllı telefon destekli kulaklıklara birçok rakip ortaya çıktı.

Bu arada binlerce geliştirici VR deneyimleri yapmaya başladı, film yapımcıları belgesel ve animasyon potansiyelini keşfetti ve Facebook ve YouTube gibi sosyal medya platformları 360 derecelik video içerikler üretilmesini teşvik etti.

Şimdi biraz daha detaylara inelim ve detayları ile sanal gerçekliğin ne olduğuna tam olarak değinelim.

Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) Nedir?

Sanal Gerçeklik (VR), 360 derece keşfedilebilen simüle edilmiş bir ortam oluşturmak için bilgisayar teknolojisinin kullanılmasıdır. Geleneksel arayüzlerden farklı olarak VR, kullanıcıyı sanal ortamın içine yerleştirir ve sürükleyici bir deneyim sunar. Bu hissi sağlamak için VR gözlüğü olarak da adlandırılan özel gözlükler kullanılır. Bu gözlükler, gözlerin üzerine yerleştirilerek sizi sanal ortama tamamen adapte eder ve simülasyonda gerçekçi bir deneyim yaratır.

Sanal ortamda; kumanda, sensörlü eldivenler veya VR kulaklığının kendisi kullanılarak etkileşime girilebilir.

VR sizi dünyanın herhangi bir yerine ışınlayabilir, farklı yerler ve fikirler hakkında, onları sanki oradaymışsınız gibi deneyimleyerek öğrenmenize yardımcı olur.

Sanal gerçeklik (VR) genellikle aşağıdaki 4 özelliğe sahiptir:

İnandırıcıdır: Sanal bir dünyada olsanız bile gördükleriniz ve duyduklarınızla kendinizi tıpkı gerçek dünya gibi hissedersiniz.

Sürükleyicidir: Başınızı hareket ettirdikçe gördükleriniz de tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi değişir.

Bilgisayar tarafından oluşturulur: VR dünyaları genellikle biz hareket ettikçe gerçek zamanlı olarak değişen karmaşık 3B bilgisayar grafikleriyle oluşturulur.

Etkileşimlidir: Bir düğmeye basarak veya bir kapıyı açarak, sahnedeki farklı nesnelerle etkileşime girebilirsiniz.

Artırılmış gerçeklik (AR), gerçek dünya görüşünüzü dijital katmanlar ile geliştirdiği için sanal gerçeklikten farklıdır, oysa VR, gerçek dünyayı göremediğiniz tamamen sürükleyici bir deneyim yaşatır.

Sanal Gerçekliği (VR) Anlamak

Yazılım, VR gözlüğü takan kullanıcılar tarafından görülen ve deneyimlenen sanal dünyaları yaratır. VR gözlüğüne taktığınızda, etrafınıza bakarken, sanal dünya gerçek dünyada olduğu gibi hareket eder.

VR başlığından gelen sesle birleştirilen bu simüle edilmiş grafikler, beyninizi aslında sanal dünyada olduğunuza inandırır. Bu illüzyon, VR’de sadece birkaç dakika geçirdikten sonra çok güçlü olabilir ve insanlar sanal bir dünyada olduklarını unuttukları için herhangi bir yere çarpmak gibi senaryolarla karşılaşabilir.

Sanal Gerçekliğin Tarihi

Sanal gerçeklik için ilk teknik gelişmeler 1830’larda gerçekleşti. Bununla birlikte, 1935’te VR daha yaygın hale geldi ve ana karakterin onu kurgusal bir dünyaya taşıyan bir çift gözlük taktığı bir bilim kurgu hikayesi olan Pygmalion’s Spectacles’te bir fikir olarak ortaya atıldı.

O zamandan beri, VR teknolojisinde birçok gelişme oldu ve 2012’de VR, Oculus Rift’in piyasaya sürülmesiyle birlikte bugün bildiğimiz şekliyle karşımıza çıktı.

Sanal Gerçeklik (VR) Kullanım Örnekleri

Şu anda çok çeşitli endüstrilerde VR’nin birçok kullanım örneği var. En basit örnek, YouTube’de uzak mağaraları keşfedebileceğiniz, roller coaster’a binebileceğiniz, Victoria Şelalelerini keşfedebileceğiniz ve çok daha fazlasını yapabileceğiniz harika örnekler var. Bu videoları bilgisayarınızdan izleyebilirsiniz, farenizi kullanarak 360 derecelik ortamda gezinebilirsiniz veya bir VR gözlüğü ile başınızı hareket ettirip 360 derecelik videoya bakabilirsiniz.

Yukarıdaki örnek dışında, VR için çok yaygın bir kullanım durumu da oyunlardır. Şu anda VR ile masa tenisinden dağ tırmanışına kadar çok çeşitli oyunlar oynayabilirsiniz. VR’deki oyunlar, oyuncuyu tamamen farklı bir dünyaya ışınladığı için çok popülerdir.

VR’de kurumsal eğitim de, diğer eğitim türlerine kıyasla daha iyi bilgi saklama ve gelişmiş gerçek dünya performansı sağladığı için çok hızlı büyüyen bir alandır.

Gayrimenkul satıcıları da, potansiyel müşteriler için VR’yi kullanabilir. Bu da, yüz yüze bir randevu planlamadan yapmadan önce, müşterilerin yer hakkında bir fikir edinmelerini sağlar.

VR Uygulamaları

Mühendislikten eğlenceye, işe alımdan eğitime kadar birçok VR uygulaması var. Şu anda VR en çok oyun ile tanınsa da, sanal gerçekliğin pek çok başka yararlı uygulaması da vardır:

  • Otomotiv endüstrisi
  • Sağlık hizmetleri
  • Oyun sektörü
  • Perakende sektörü
  • Mimari
  • Eğitim
  • Spor
  • Sanat ve Tasarım
  • Meditasyon
  • Hayır kurumları

Sanal gerçekliğin maliyeti düştükçe ve daha yaygın hale geldikçe, eğitim ve yaratıcı sektörlerle ilgili daha ciddi uygulamalar bekleyebilirsiniz.

Sanal Gerçeklik Gözlükleri

Oyun oynarken ve eğlencede bir sonraki aşamaya geçmek istiyorsanız, en iyi sanal gerçeklik gözlüğünü almak önceliğiniz olmalıdır. Sizin için en iyisinin hangisi olduğuna karar vermek istiyorsanız, en iyi VR gözlüklerini aşağıda sizin için listeledik: 

  • Oculus Quest 2
  • Oculus Rift S
  • Playstation VR
  • Oculus Quest HMD
  • Oculus Go
  • Microsoft HoloLens
  • HTC VIVE
  • HTC VIVE Focus
  • Oculus Rift
  • Samsung Gear VR
  • Google Daydream View

Sanal Gerçekliğin (VR) Avantajları ve Dezavantajları

Herhangi bir teknoloji gibi, sanal gerçekliğin de hem iyi hem de kötü yanları vardır. Örneğin, kaçımız VR konusunda eğitimli bir cerrah tarafından karmaşık bir beyin ameliyatı yapılmasını tercih eder ya da yola çıkmadan önce kaçımız bir araba simülatöründe sürüş pratiği yapmayı tercih ederiz?

Bu soruların cevapları muhtemelen olumsuz olacaktır. Çünkü VR teknolojisi her ne kadar insanları heyecanlandırsa da, bir taraftan dezavantajlarıyla da insanların kafasını karıştırır.

Tüm bu karışıklıkları önlemek için şimdi birlikte VR’nin avantajlarına ve dezavantajlarına göz atalım:

1. Sanal Gerçekliğin (VR) Avantajları

  • Reel eğitim, VR ile değiştirilirse eğitim masraflar azaltılabilir.
  • Deneyimler, geleneksel 2D ekranlardan daha sürükleyicidir.
  • Facebook, Google, Samsung, Microsoft ve Sony dahil olmak üzere VR’yi destekleyen birçok büyük şirket vardır.
  • Sanal gerçeklik, sahip olduğu kapsamlı özellikleri nedeniyle askeri, eğitim ve sağlık gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır.
  • Sanal gerçeklik, bir yerin tam ve ayrıntılı bir görünümünü verir.
  • Sanal gerçeklik, gerçek hayatınızda tanımadığınız insanlarla iletişim kurma şansı verir. Sanal gerçekliğin ana avantajlarından biri etkili iletişimdir.
  • Her ihtiyaca ve bütçeye uygun sanal gerçeklik gözlükleri mevcuttur.
  • Deneyimsel öğrenme, kullanıcı tutma oranını artırır.

2. Sanal Gerçekliğin (VR) Dezavantajları

  • Az sayıda yüksek kaliteli deneyim vardır.
  • Ana akımın bu teknolojiyi benimsemesi oldukça yavaştır.
  • Bazı insanlar VR kullandıktan sonra kendilerini halsiz hissettiğini dile getirmektedir.
  • Bazı ürünler ve uygulamalar çok maliyetlidir ve bunları karşılayamayan insanlar bu teknolojiyi kullanamaz.

Sanal Gerçeklik Vs. Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality)

Artırılmış Gerçeklik (AR), genellikle bir akıllı telefondaki kamerayı veya bir kulaklıktaki lensi kullanarak, fiziksel çevrenin canlı görüntüsünün üzerine dijital öğeleri yerleştirir. AR deneyimlerinin örnekleri arasında Snapchat lensleri, Magic Leap ve Pokémon Go’yu sayabiliriz.

VR ise sizi tamamen sanal dünyaya çeker ve fiziksel çevrenizi kapatır. Kullanıcılar HTC Vive, Oculus Quest veya Pico VR gibi VR cihazlarını kullanarak gerçek dünyanın sanal ortama taşındığı uygulamalar kullanabilir.

VR’nin Geleceği

VR teknolojisi son yıllarda hızla gelişiyor ve gelişmeye devam edecek. Ancak, yüksek kaliteli VR içeriği oluşturmanın karmaşıklığı nedeniyle, çok fazla uygulama yok. Bu, muhtemelen kulaklık satışları ve müşteri pazar büyüklüğü arttıkça değişecek ve içerik oluşturucuları ilgi çekici deneyimler üretmeleri için daha fazla teşvik edecektir. Bu yüzden gelecekte teknolojinin çok daha yenilikçi kullanımlarını görmeyi bekleyebiliriz. 

Siz sanal gerçeklik teknolojisi hakkında hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.


Top